ετήσιος γυναικολοηγικός έλεγχος
ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
Πρόπτωση οργάνων πυελικού εδάφους
Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι η προεκβολή ενός ή περισσοτέρων πυελικών δομών μέσα στον κόλπο και, σε μερικές περιπτώσεις, έξω από το άνοιγμα του κόλπου, είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. ΕΗ πρόπτωση των πυελικών οργάνων δεν είναι επικίνδυνη για την ζωή των ασθενών, ωστόσο τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν οδηγούν το 11% των γυναικών στο χειρουργείο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μετά την χειρουργική διόρθωση ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα χρειαστούν επανεπέμβαση.
Παράγοντες κινδύνου
Στους παράγοντες κινδύνου για κάθε είδους πρόπτωση περιλαμβάνονται η έλλειψη οιστρογόνων που παρατηρείται με την ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο τοκετός, άλλα πυελικά τραύματα, διαταραχές του συνδετικού ιστού, η καταπόνηση και η διαδικασία του γήρατος.
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η πίεση στην πύελο ή μια αίσθηση πληρότητας της πυέλου, η αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο ή η εντύπωση ότι κάτι «πέφτει έξω» από τον κόλπο.
Θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκταση της πρόπτωσης και σε ποιο βαθμό αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα της ασθενούς, η ηλικία της ασθενούς, η συνοσηρότητα και άλλοι παράγοντες.
Σύμφωνα με τις Γερμανικές κατευθυντήριες οδηγίες της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας σε κάθε Γυναίκα με πρόπτωση του πυελικού εδάφους πρέπει αρχικά να συστήνεται συντηρητική θεραπεία και αν αυτή αποτύχει ή δεν είναι ανεκτή από την ασθενή τότε συστήνεται η χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του πυελικού εδάφους είτε κολπικά με την χρήση αυτόλογου ιστού, είτε λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά με την τοποθέτηση πλεγμάτων ανόρθωσης του πυελικού εδάφους (π.χ. ιεροπηξία ή κτενοπηξία).
Ο Ιατρός Ιωάννης Βλαχοδημήτρης έχει την Πιστοποίηση AGUB I της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας και σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία του σε αυτά τα περιστατικά είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει.
Ακράτεια Ούρων
Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 ετών εμφανίζει ακράτεια ούρων ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% για γυναίκες άνω των 65 ετών. Ως ακράτεια ούρων ορίζεται η χωρίς τη θέλησή μας διαφυγή ούρων. Είναι μια κατάσταση αρκετά δυσάρεστη για τη γυναίκα, που δημιουργεί παράλληλα προβλήματα υγιεινής και σε αρκετές περιπτώσεις ευρείας έκτασης μπορεί να οδηγήσει και στην κοινωνική απομόνωση με επακόλουθες επιπτώσεις στον ψυχισμό και την σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας
Παράγοντες κινδύνου
Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ακράτειας ούρων είναι η χαλάρωση του πυελικού εδάφους και η έλλειψη οιστρογόνων που παρατηρείται με την ηλικία, η παχυσαρκία, το καπνισμα, πολλαπλοί τοκετοί και άλλα.
Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες διακρίνεται στην:
- Ακράτεια σε προσπάθεια κατά την οποία έχουμε ακούσια διαφυγή ούρων κατά την προσπάθεια (π.χ. βήχας, άρση βάρους, ανέβασμα σκάλας κ.ο.κ.).
- Επιτακτική ακράτεια κατά την οποία έχουμε έντονη και ξαφνική ανάγκη για ούρηση, με την ασθενή να μην προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα
- Μικτού τύπου δηλαδή συνδυασμός των δυο ανωτέρω τύπων ακράτειας
Διάγνωση και κλινική εκτίμηση
Για κάθε Γυναίκα με συμπτωματολογια ακράτειας ούρων απαιτείται ένα λεπτομερέστατο ιστορικό και κλινική εξέταση από έμπειρο γυναικολόγο, εκτίμηση τυχόν υπάρχουσας πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Ο κολπικός και κοιλιακός υπέρηχος αποτελούν βασικές εξετάσεις για την εκτίμηση του πυελικού εδάφους, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Στα πλαίσια της διερεύνησης χρησιμοποιούνται αρκετά συχνα το ημερολογια ούρησης 3-7 ημερών καθώς και το Τεστ Πάνας. Τέλος, αρκετά συχνά χρησιμοποιείται και η ουροδυναμική μελέτη που βοηθά τον γιατρό να εκτίμηση ακριβέστερα το είδος της θεραπείας.
Θεραπεία
Η θεραπεία της ακράτειας ούρων διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας και μπορεί να είναι συντηρητική-φαρμακευτική ή χειρουργική. Στην χειρουργική αντιμετώπιση, η πιο γνωστή μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακράτειας σε προσπάθεια είναι η τοποθέτηση ταινίας κάτω από την ουρήθρα. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας απαιτεί τη σωστή διάγνωση αλλά και την εμπειρία του Ιατρού.
Ο Ιατρός Ιωάννης Βλαχοδημήτρης έχει την Πιστοποίηση AGUB I της Γερμανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας και σε συνδυασμό με την πολυετή χειρουργική εμπειρία του σε αυτά τα περιστατικά είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει.
Τι είναι Ουρογυναικολογία;
Η Ουρογυναικολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της Γυναικολογίας και ασχολείται με τις περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία είτε από την πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους είτε από προβλήματα ακράτειας ούρων.