ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ανατομία του μαστού
Όσον αφορά τη δομή του ο μαστός αποτελείται από το αδενικό παρέγχυμα, το στρώμα και το δέρμα που τον περιβάλλει. Η βασική λειτουργία του μαστού είναι η παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό για τη θρέψη του νεογνού. Ωστόσο ο μαστός ως το εμφανέστερο από τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου, έχει συνδυαστεί σε πολλές κοινωνίες από την αρχαιότητα έως σήμερα με τη θηλυκότητα, το δυναμικό αναπαραγωγής και τελικά πρωταγωνιστεί στις συμπεριφορές πρόκλησης του αντίθετου φύλου.
Συγγενείς Παθήσεις Μαστού
Συγγενείς παθήσεις oνομάζονται οι παθήσεις που εμφανίζονται κατά τη γέννηση του ανθρώπου με πιθανά γονιδιακά αίτια ή άλλων παραγόντων κατά την κύηση.
Διαταραχές κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 με 12 εβδομάδων της εμβρυίκης ζωής επηρεάζουν την ανάπτυξη του μαζικού αδένα. Η απουσία του μαζικού αδένα η λεγόμενη αμαστία της θηλής ( αθηλία) είναι εξαιρετικά σπάνια. Στο 90% των ασθενών η αμαστία συσχετίζεται με το σύνδρομο Poland, το οποίο χαρακτηρίζεται από υποπλασία του μαζικού αδένα, του θωρακικού τοιχώματος και των θωρακικών μυών καθώς και από ανωμαλίες των δακτύλων.
Οι υπεράριθμες θηλές (πολυθηλία) και η παρουσία επικουρικών μαζικών αδένων είναι σχετικά συνήθεις. Επικουρικές θηλές μπορούν να δημιουργηθούν κατά μήκος της γαλακτικής γραμμής από τη μασχάλη ως την ηβική σύμφυση. Η εμφάνιση τους παρατηρείται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και συνήθως προκαλούν μόνον αισθητικό πρόβλημα. υπερηχογραφική καθοδήγηση
Η πολυμαστία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος της γαλακτικής γραμμής, πλήρης όμως ανάπτυξης του έκτοπου μαστού είναι εφικτή κυρίως στη μασχάλη.
Παθήσεις Μαστού : Μασταλγία
Η μασταλγία αποτελεί ένα κοινό κλινικό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες γυναίκες θα αναφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους πόνο στους μαστούς τους. Για τη σωστή αντιμετώπισή της ακολουθείται μεθοδικός έλεγχος με στόχο τη διευκρίνιση του πιθανού αιτίου και την αντίστοιχη θεραπεία.
Μορφές μασταλγίας
- Φυσιολογική μασταλγία: όταν ο πόνος εμφανίζεται κατά την προεμμηνορυσιακή περίοδο και κατά την διάρκεια της κύησης και σε δευτεροπαθή, οφειλόμενη σε αίτιο του μαστού όπως για παράδειγμα σε μία φλεγμονή, απόστημα, υποθηλαία αιτία ή σε εξωτερική αιτία όπως οστεοχονδρίτιδα ή νόσος του Tietze, αντανάκλαση του πόνου.
- Μη φυσιολογική: όταν ο πόνος υπάρχει χωρίς εμφανές φυσιολογικό ή παθολογικό αίτιο που διακρίνεται σε κυκλική και μη κυκλική, ανάλογα με το χρόνο εμφάνισης κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου.
Αντιμετώπιση μασταλγίας
Στις περιπτώσεις φυσιολογικής μασταλγίας δεν χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία, πέρα από τον καθησυχασμό ότι δεν κρύβεται κάποια κακοήθεια. Στο 85 % των ασθενών ο αποκλεισμός του καρκίνου και η ψυχολογική ενθάρρυνση αποτελεί ικανή αντιμετώπιση. Εάν ο πόνος επιμένει, καταγράφεται η συχνότητα και η διάρκειά του για ένα μήνα και αν αποδειχθεί ότι επηρεάζεται η ποιότητα ζωής της ασθενούς τότε λαμβάνονται μέτρα είτε συντηρητικά είτε φαρμακευτικά, όπως
- Χρήση σωστού στηθόδεσμου
- Διατροφικές αλλαγές
- Βιταμίνη Ε
- Αναλγητικά
- Ορμονική θεραπεία
Στις περιπτώσεις αντανακλαστικής μασταλγίας είναι απαραίτητη η ανεύρεση του πραγματικού αιτίου και η στοχευμένη αντιμετώπιση.
Στο εξειδικευμένο κέντρο γυναικολογικής ογκολογίας και χειρουργικής Μαστού μπορείτε να απευθυνθείται και να έχετε την καλύτερη ενημέρωση και θεραπεία του προβλήματος σας.
Παθήσεις Μαστού: Κύστη μαστού ή κύστεις μαστού
Σε πολλές γυναίκες παρουσιάζονται κύστεις στο μαστό. Οι κύστεις αυτές παρουσιάζονται συχνότερα σε γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση ή σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνες. Πολλές είναι οι γυναίκες που θα θορυβηθουν όταν ψηλαφούν τις κύστεις. Το ζητούμενο στις κύστεις είναι κατά πρώτον να βεβαιωθούμε ότι όντως πρόκειται για κύστεις και κατά δεύτερον να διευκρινισθεί τι είδους κύστεις είναι, αν δηλαδή είναι απλές κύστεις, οπότε δε μας απασχολούν για το ενδεχόμενο κακοήθειας ή αν πρόκειται για επιπλεγμένες ή πολύπλοκες κύστεις οι οποίες μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό. Στην περίπτωση των επιπλεγμένων ή των πολύπλοκων κύστεων η απλή παρακολούθηση δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται παρακέντηση (για τις επιπλεγμένες κύστεις) ή βιοψία με κόπτουσα βελόνη υπό (για τις πολύπλοκες κύστεις).
Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης και κατάταξης των κύστεων είναι το υπερηχογράφημα μαστών.
Στο εξειδικευμένο κέντρο γυναικολογικής ογκολογίας και χειρουργικής μαστού η ιατρός Μπακάλη Αικατερίνη εξειδικευμένη και πιστοποιημένη υπερηχολόγος Μαστού με πολυάριθμη εμπειρία στις βιοψίες με κόπτουσα βελόνη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι η πλέον αρμόδια για την διάγνωση και την καταλλήλοτερη θεραπεία του προβλήματος σας.
Παθήσεις Μαστού: Έκκριμα από τη θηλή
Το έκκριμα από τη θηλή παρόλο που είναι αρκετά συχνό εύρημα σε λιγότερο από 10% των περιπτώσεων θα χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση και μεταξύ αυτών κακοήθεια θα βρεθεί με συχνότητα περίπου 10%.
Κλινικά χαρακτηριστικά του εκκρίματος που θα βοηθήσουν στην απόφαση για χειρουργική επέμβαση είναι η ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη εμφάνιση, εάν είναι προκλητό η αυτόματο, εάν προέρχεται από έναν η περισσότερους πόρους καθώς και η σύσταση του η οποία μπορεί να είναι γαλακτώδες, ορώδες, οροαιματηρή ή αιματηρή.
Εάν εξαιρέσει κανείς το γαλακτώδες έκκριμα, το παθολογικό υπόστρωμα των υπολοίπων εκκριμάτων είναι κυριώς το ενδοπορικό θήλωμα ( 40-50%), οι ινοκυστικές αλλοιώσεις ( 30-40%), η προχωρημένη πορεκτασία ( 20%) και σπάνια ο καρκίνος.
Γαλακτόρροια ονομάζουμε την εκκρρύση γαλακτώδους εκκρίματος από τη θηλή εκτός εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή λοχίας. Η γαλακτόρροια αυτή σε ένα ποσοστό οφείλεται σε ιδιοπαθή προλακτιναιμία ή σε αυξημένη ευαισθησία στα φυσιολογικά επίπεδα της προλακτίνης. Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η λήψη κάποιων φαρμάκων, όγκοι της υποφύσης (π.χ. προλακτίνωμα) ή του υποθαλάμου, ή ακόμα και παρανεοπλασματικά σύνδρομα καθώς και συστηματικά αίτια (κίρρωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμός.
Για την αντιμετώπιση της ασθενούς με έκκριμα θηλής πρέπει να αποκλεισθεί το φυσιολογικό η ψευδές έκκριμα και η γαλακτόρροια. Τα κλινικά χαρακτηριστηκά του εκκρίματος που προαναφέραμε καθώς και τα ευρήματα της μαστογραφίας και της κυτταρολογικής εξέτασης μας καθοδηγούν στη σωστή θεραπεία.
Σε περίπτωση που ο απεικονιστικός έλεγχος είναι θετικός για κακοήθεια ακολουθεί ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την περίπτωση (προεγχειρητική βιοψία με κόπτουσα βελόνη υπό υπέρηχο ή βιοψία κενού, ογκολογικό συμβούλιο, προγραμματισμός χειρουργείου).
Σε περίπτωση που ο απεικονιστικός έλεγχος είναι αρνητικός για κακοήθεια αλλά έχουμε έκκριμα από έναν πόρο με θετική ή αρνητική κυτταρολογική εξέταση μπορεί να γίνει η εγχείρηση Atkins (microdochectomy) κατά την οποία εντοπίζεται, καθετηριάζεται και εκτέμνεται ο πάσχων πόρος από τη θηλή έως το λοβό. Σε περίπτωση που έχουμε αυτόματο έκκριμα από πολλούς πόρους κατάλληλη είναι η εγχείρηση Urban, κατά την οποία γίνεται ολική αφαίρεση του υποθηλαίου συστήματος των κεντρικών πόρων με ευρύ παρακείμενο τμήμα του μαζικού αδένος.
Παθήσεις Μαστού: Ενδοπορικό θήλωμα
Ονομάζεται η καλοήθη υπερπλαστική εξεργασία του επιθηλίου που εμφανίζεται μεμονωμένο ή πολλαπλό μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους. Η συχνότητα του εμφανίζεται σε ηλικίες 40-55 ετών και εκδηλώνεται στο 50% των περιπτώσεων με αιματηρό έκκριμα. Τα ενδοπορικά θηλώματα κατά κανόνα δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, είναι όμως δυνατή η απεικόνισή τους στο υπερηχογράφημα. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ογκίδιο με γνωρίσματα θηλώματος , θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία του ογκοδίου.
Το θήλωμα και η πολλαπλή θηλωμάτωση, παθολογοανατομικά ταξινομούνται στις καλοήθεις ινοκυστικές αλλοιώσεις, ωστόσο η παρουσία τους κρύβει ελαφρά αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης για αυτό και συνήστατε η χειρουργική τους αφαίρεση.
Παθήσεις Μαστού: Ινοαδένωμα μαστού – Ινοαδενώματα μαστού
Τα ινοαδενώματα είναι πολύ συχνοί και καλοήθεις όγκοι του μαστού και αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό. Είναι πιο συχνά σε νέες γυναίκες (20-30 ετών). Το αίτιο της εμφάνησης τους παραμένει άγνωστο, όμως σίγουρα παράγοντας είναι οι ορμονικές μεταβολές του κύκλου και τις κύησης.
Τα ινοαδενώματα εμφανίζονται πιο συχνά κατά διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και μεγαλώνουν κατά την εγκυμοσύνη. Έχουν την τάση να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σε περίπτωση αυξανόμενου μεγέθους συνίστατε η χειρουργική τους αφαίρεση για την αποφυγή διαταραχής της αρχιτεκτονικής του μαζικού αδένα του Μαστού.
Ο βασικός λόγος που μας απασχολούν τα ινοαδενώματα του μαστού είναι η ανάγκη αποκλείσουμε την περίπτωση του καρκίνου. Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι η μέθοδος εκλογής.
Απευθυνθείτε εγκαίρως σε εξειδικευμένο Μαστολόγο σε περίπτωση ψηλαφητού όγκου στο μαστό σας .
Παθήσεις Μαστού: Φλεγμονή Μαστού
Οι φλεγμονές στο μαστό είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια και εκτός του θηλασμού και οφείλονται συνήθως στο βακτήριο Staphylococcus aureus.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχύσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η αντιμετώπιση τους ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της φλεγμωνής. Συνήθως αυτές οι φλεγμωνές υποχορούν με τη χρήση αντιβιωτικών, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις σε ένα περίπου 10% των ασθενών θα εξελιχθούν οι φλεγμωνές σε σχηματισμό αποστήματος όπου η χειρουργική παρέμβαση είναι και η θεραπεία εκλογής.
Παθήσεις Μαστού: Γυναικομαστία
Ορίζεται ως η συχνότερη πάθηση του μαστού στους άνδρες καθώς προκύπτει από μη φυσιολογική αύξηση των πόρων και του στρώματος του ανδρικού μαζικού αδένα. Ο ορισμός μη φυσιολογικός οφείλεται στο γεγονός ότι ο μαζικός αδένας στους άνδρες είναι μικρός σε μέγεθος και δεν αναπτύσσεται ποτέ, παραμένοντας ατροφικός. Στις γυναίκες αυτή η αύξηση είναι φυσιολογική, στους άνδρες όμως αν αναπτυχθεί σημαίνει ότι υπερισχύουν τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες στις οποίες οφείλεται η αύξηση του μαστού. Η αιτιολογία είναι κυρίως ορμονική και διακρίνεται σε πρωτοπαθή ( νεογνών και εφηβείας ) και δευτεροπαθή( ογκοί, παθήσεις όρχεων, ηπατική ανεπάρκεια, σύνδρομο Klinefelter και η χρήση φαρμάκων). Η διάγνωση της γυναικομαστίας απαιτεί την κλινική εξέταση του ασθενούς, το υπερηχογράφημα μαστού, τη μαστογραφία καθώς κάποιες φορές θα χρειασθεί ιστολογική ταυτοποίηση με τη λήψη υλικού (core biopsy) ή ανοικτή βιοψία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δεν απαιτείται ειδική θεραπεία, ενώ σε ένα μικρό αριθμό θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται κυρίως για αισθητικούς λόγους.
Στο εξειδικευμένο κέντρο γυναικολογικής ογκολογίας και χειρουργικής μαστού η ιατρός Αικατερίνη Μπακάλη με 8ετή εμπειρία σε μεγάλα κέντρα Μαστού της Γερμάνιας, τέως επιμελήτριας στο κέντρο μαστού της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μίντεν καθώς και πιστοποιημένη Υπερηχολόγος Μαστού είναι η πλέον αρμόδια για τη διαχείρηση τέτοιων περιστατικών.